شـآپـَرَ ڪـــــــِ سَـبــز ِ قـَــفــَســــــــے

ღشبے از درد فراقش رو به میخانـہ نمودم دیدم ازبخت سیا ـہـم در میخانـہ ببستـہღ

شـآپـَرَ ڪـــــــِ سَـبــز ِ قـَــفــَســــــــے

ღشبے از درد فراقش رو به میخانـہ نمودم دیدم ازبخت سیا ـہـم در میخانـہ ببستـہღ

✘✔25 آذر جشن دیگان خرسند و خجسته باد ✘✔

 

 

جشن دیگان

دی یا دتوشو DATOSHU به معنی دادار وآفریدگار است و در نامه های اوستایی اغلب به جای واژه اهورا مزدا به کار رفته است .

اگر به نام سی روز ماه توجه کنید مشاهده مینمایید که روزهای هشتم و پانزدهم و بیست و سوم هر ماه به نام دی نامگذاری شده که برای تمیز آنها از همدیگر هر یک به نام روز بعدش خوانده شده است و اورمزد که هم نام خداوند میباشد بدینگونه اورمزد (25 آذر ماه)، دی بآذر (2 دی ماه)، دی بمهر (9 دی ماه)، و دی بدین (17 دی ماه) بنابرین در ماه دی چهار روز به نام خداوند نامیده شده ودر ماه دی چهار بار جشن دیگان برگزار میشود در ایران باستان نخستین جشن دیگان در ماه دی یعنی روز اورمزد ودی ماه خرم روز نام داشته است و در این روز که شب پیش ، بزرگترین شب سال بوده است پادشاه و حاکم دیدار عمومی با مردم داشته است.

اکنون هر خانواده زرتشتی میوه هایی مانند انار و هندوانه و خربزه و آجیل و شیرینی تهیه میکنند و تا پاسی از شب اورمزد و دی ماه (شب چله - یلدا) همه با شادی و خرمی سرود و دعا میخوانند و مراسم آینی بجا میاورند ....  

 

زرتشتیان در این شب جشن می گیرند و فدیه می دهند. فدیه سفره ای است که در هر خانه گسترده می شود و در آن خوراکیهای شب یلدا چیده می شود . زرتشتیان در این شب دعایی به نام «نی ید»را می خوانند که دعای شکرانه نعمت است . خوراکیهایی که در این جشن استفاده می شود گوشت و هفت میوه خشک شده خام (لورک) است .  

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد